En svindlande härlig musikal

Den 26 september besökte Det Händer Göteborgsoperan för att se Disneymusikalen Ringaren i Notre Dame och, det kan vi säga redan från början, njöt i fulla drag.

Det är onsdagkväll och foajén fylls av en After Work-känsla; något roligt att göra tillsammans och veta att många tänkt samma sak. Det kan dock inte ha varit många som var förberedda på den svindlande resa i tid, rum och själ vi alla fick göra.
Regissören har verkligen lyckats och tillsammans med en välspelande och inspirerad orkester, en mäktig kör, scenografi som förflyttar oss dit och riktigt starka sångare drogs vi alla med och in i Notre Dame och Quasimodos värld.
Historien är också stark och fullt möjlig att relatera till vårt samhälle idag, till utanförskap, kärlek, habegär och allt annat vardagen ger oss. Regissören har regisserat väldigt bra och lyckats göra skådespeleriet uttrycksfullt; t ex genom att låta krymplingen vara hämmad även röstmässigt i kontakt med Frollo/prästen men inte när han är själv.

När man tror att första akten är slut efter ett jättefint solo av Quasimodo kommer det tre starka nummer till…

I pausen pratades det mycket om scenografin och hur häftig den var på olika sätt. Också om det spännande faktum att det är publik på scenen som sitter som munkar i kyrkbänkar bland körsångare och solister.

Kostymer förstärkte rollerna mer typiskt och utan att vara pråliga. Präst, munkar och Quasimodo ser ut som i Disneyfilmen och Esmeralda och hennes vänner är färgglada. Quasimodos vänner är helgonstatyer som blir levande i hans ensamhet och är klädda som gråa statyhelgon.

Musikerna i orkestern måste vi nämna igen. Musiken är dramatisk, vacker, stark och känslosam och tillsammans med dirigenten gjorde de den full rättvisa.

Applåder och ovationer var det efter olika nummer och inte bara inför pausen. Efteråt var det en uppsluppen, glad och nöjd publik som igen gav stående ovationer helt enkelt för att alla på scenen ger oss en så fantastisk föreställning!

 

 

För mer information om det fantastiska teamet bakom föreställningen, skådespelare, musiker, korister och ensemble besök opera.se. 

 

 

Foto: Mats Bäcker