Göteborgs garderob

Plagg i utställningen Göteborgs garderob på Stadsmuseet i Göteorg.
Foto© Kristin Lidell.

I Göteborgs stadsmuseums nya modeutställning gläntas det på dörren till en annan tid. Här möter vi allt ifrån ateljésydda drömklänningar i siden till en liten lappad barnjacka, som slutat sina dagar som isolering i ett torp. Vad kan ett enskilt plagg berätta? Vad kan modet avslöja om sin tid? Och hur kan museets modesamling påverka oss idag?

I Stadsmuseets magasin finns en skatt i form av en omfattande samling kläder. Rariteter från 1600-talet varvas med dussinvaror som livstycken och slitna jeans. Textilier är krävande att ställa ut och de flesta kläder har varit magasinerade sedan 1985, då en stor permanent dräktutställning togs ner. Men för två år sedan påbörjades arbetet med att på nytt kunna visa delar av samlingarna igen.

I museets samlingar finns det gott om välskräddade och exklusiva plagg som burits av stadens grevinnor och redare, till exempel Blanche Bonde, som var den tidens it-girl och fashionista. Stadsmuseet har en stor samling av just Blanches exklusiva garderob, något som syns i utställningen. Kläder från ”vanligt folk” med mindre pengar är inte lika lätt att hitta.

Utställningen fokuserar på tiden runt 1880-1930, när klädfabriker tar plats i ett växande Göteborg och förändrar hur människor ser på mode, konsumtion och inte minst varandra.

t o m 22 augusti 2021, Göteborgs stadsmuseum

Foto: Kristin Lidell