I Kims fotspår

Abecita Konstmuseum är mycket hedrade över att kunna presentera utställningen om Kim Wall.

I utställningen ”I Kims fotspår” visas ett urval korta texter från reportage som gjorts i 12 olika delar av världen, ackompanjerade av ett rikt urval av Kims egna bilder från dessa resor. Utställningen tar besökaren med på en resa över jordklotet, från Nordkorea i öst till Stilla havet i väst.

Kim rapporterade om Idi Amins tortyrkammare, kvinnliga officerare i den tamilska befrielsearmén, tigerjakt, turismens välsignelse och förbannelse samt effekterna av amerikanska kärnvapenprov under kalla kriget.

Utställningen är ett sätt att föra Kims namn och gärning vidare. Genom att peka på vad Kim uträttade i sitt arbete som journalist vill familjen flytta fokus, från brottsoffer till erkänd och prisbelönad utrikeskorrespondent. Förhoppningen är att Kims minne ska leva vidare och fungera som förebild för andra journalister.

– När vi gick genom Kims dator fann vi nära 14 000 bilder, säger föräldrarna Ingrid och Joachim Wall, bilder som Kim tagit under sina många reportageresor. Då föddes idén att göra en utställning av en liten del av dessa. Det har varit svårt att göra urvalet, det finns så många bra foton att välja mellan. Kim satte oftast människan i centrum i sina berättelser, och i utställningen finns många fina porträtt.

I Kims fotspår, Abecita Konstmuseum 23 maj – 19 oktober.

Foto: Joachim Wall