Jensens ”Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle”

Fotografen och författaren Jens S Jensens skildringar av livet i Hammarkullen och arbetet på Volvofabriken i Torslanda hör till de viktigaste bidragen till dokumentärfotografiet i Sverige. I utställningen ”Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle” visas tvåhundra av Jensens fotografier från 1970-talet, i sällskap av nya bilder och berättelser från idag.

 

Jens S Jensen (1946-2015) vann internationellt erkännande för sina skildringar av livet och vardagen i stadsdelen Hammarkullen i Göteborg, som han dokumenterade i fyra decennier. Under sjuttiotalet följde han även arbetet och arbetarna på Volvofabriken i Torslanda. Jensen blev tidigt en förebild för många andra fotografer – inte minst tack vare sin ovanliga förmåga att komma människor nära. Utrustad med kamera och bandspelare tog Jensen, som också var utbildad arkitekt, bilder och samtalade med människorna om deras liv och upplevelser av att bo i sjuttiotalets miljonprogram och arbeta vid det löpande bandet i Skandinaviens största bilfabrik.

Bilder visas för första gången

I utställningen ”Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle” visas över två hundra av Jensens dokumentärbilder – många för allra första gången – i sällskap med ett tiotal berättelser ur Jensens böcker Hammarkullen (1974) och ”Dom kallar oss bilbyggare” (1978). Det är också första gången Jensens fotoprojekt från Volvo och Hammarkullen visas tillsammans i en utställning. Bilderna har valts ut från tusentals negativ som ingick i en donation av Jens S Jensens samlade arbete som Stadsmuseet förvärvat av sönerna Jakob och Jesper Jensen tidigare i år.

 Jensens fotosamling är en betydande donation till Stadsmuseets samlingar. Tillsammans med hans rika textdokumentation representerar de tider och platser i Göteborg som annars knappt förekommer i våra samlingar, säger museichef Carina Sjöholm

Sjuttiotalet möter samtid – Mixgården flyttar in

Jensens unika tidsdokument har även inspirerat Stadsmuseet att samla in samtida röster från samma plats, drygt fyrtio år senare. Ett tiotal intervjuer från Volvo och Hammarkullen har genomförts under 2018, och tillsammans med nya porträtt, bidrar de till nya perspektiv på Jens S Jensens arbete.

Hammarkullens fritidsgård flyttar också tillfälligt in på Stadsmuseet och visar en egen utställning i anslutning till ”Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle”. De tolkar Jensens foton och ger sin bild av vardagen på orten idag.

”Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle”  24 november 2018–22 september 2019,  Göteborgs stadsmuseum.