Prelude – Skydiving from a dream

13 musiker i absolut världsklass och 3 dansare i samma kaliber möts på scenen i ”Prelude – Skydiving from a dream”.  Sverigepremiär på Palladium Malmö den 19 mars.

Andersson Dance och Scottish Ensemble har rönt stor framgång med sin tolkning av ”Goldberg variationerna”.  Nu fortsätter succésamarbetet. Med 13 musiker och 3 dansare tar de sig an Beethovens Grosse Fuge i en kombination med musik av Lutoslawski och Bach. I en generös danskonsert möts en blandning av olikartade musik- och rörelsespråk vilket skapar en suggestiv och irrationell drömvärld. I ”Prelude – skydiving from a dream” upplever du musik som du aldrig tidigare sett den och dans som du aldrig förr har hört den.

Kort om koreografen

Örjan Andersson, uppvuxen i skånska Eslöv, är en av Sveriges mest uppmärksammade koreografer och leder sitt projektkompani Andersson Dance sedan 1996. En tidig erfarenhet som dansare med israeliska Batsheva Dance Company blev avgörande för hans kommande arbete. Han har skapat verk för många av de stora danskompanierna, som Cullbergbaletten, Kungliga Operan och Göteborgsoperan. Internationellt märks arbeten för Nederlands Dans Theatre och Compañía Nacional de Danza i Madrid. På senare år märks gränsöverskridande samarbeten mellan skådespelare, dansare och musiker både inom Andersson Dance samt på Dramaten i Stockholm, Folkteatern i Göteborg och Folkoperan i Stockholm.

Om Scottish Ensemble

Scottish Ensemble är Storbritanniens främsta stråkensemble och leds av Jonathan Morton. De är baserade i Glasgow sedan 1969. Deras signum är att alltid spela stående, utan dirigent och repertoaren sträcker sig från barock till nutida. De är kända för sina spektakulära framträdanden och har spelat i allt från Europas största konserthallar till konsthallar och övergivna höghus.

TURNÉSCHEMA

19 mars – Malmö, Dansstationen / Palladium Malmö
20 mars – Kungsbacka, Kungsbacka Teater
22 mars – Stockholm, Dansens Hus
23 mars– Stockholm, Dansens Hus
25 mars – Vara, Vara Konserthus
27 mars– Västerås, Västerås Konserthus

www.dansstationen.nu

  Foto: Louise Mather