Sväng av, stanna till och stanna upp

Bara trettio minuter från Göteborg ligger Borås, väl värt ett besök, inte minst med tanke på stundande skulpturbiennal. I år sker biennalen på tre centrala platser: Stora torget i stadskärnan, bostadsområdet Norrby och en gammal, nu obebyggd industritomt kallad Nedre Norrby. Skulpturerna av både etablerade och nya konstnärer från Sverige och utomlands flyttar ut i staden, och möter oss där vi bor, där vi rör oss, och där vi uppehåller oss. Fokus och röd tråd i år är begreppen plats och förflyttning. Utmärkt guide och följeslagare blir biennalens katalog – Skin Catalogue – ett konstverk i sig som genomtänkt bidrar med kartor, bilder och texter om de olika platserna och verken.

Stora torget är en bra utgångspunkt för promenaden. De permanenta och monumentala konstverken nu får sällskap av mer moderna såsom Spoon, en 4,5 meter hög men böjd sked, inspirerad av ett morsarv, och bronsstatyn Herculine, där konstnären inspirerats av den franska Herculine Barbins livshistoria. Barbin växte upp som flicka i Frankrike under mitten av 1800-talet, men blev i tjugoårsåldern dömd att leva som man.

På väg mot ödetomten Nedre Norrby kommer vi ner till Viskan och passerar verket Dropped Clothes Series, som ligger utslängt på en brygga vid ån. Någon har kastat av sig sina kläder. Varför? Vem? Konstnärens avsikt är att vi ska prata med varandra om det vi ser och ha roligt. På Nedre Norrbys ena sida står skulpturerna Sarkofag L, med tydlig koppling till Borås textilindustri, och Skyddsängel, som ställer frågan om vad som gör en plats trygg eller otrygg. Mitt på ödetomten vibrerar konstverket I avsaknad av externa influenser, direkt kopplat till Fröken Urs atomur som styrs från Borås. Konstverket väcker tankar om dagens behov av exakt tid och våra egna hjärtslag.

Skulpturbiennalens tredje plats, Norrby, är idag en global stadsdel och tack vare det beskrivs utställda skulpturer på sju språk. Det digitala konstverket Love the way you lie är inspirerat av medievärlden där sann identitet lätt göms bakom en påhittad image. Där står också Untitled, en skulptur av vitmålat villastaket som väcker tankar om gränser och barriärer. Vi kommer till Flat Fields Works, en inbjudande paviljong där gränsdragningen mellan privat och offentligt utmanas. Vandringen avslutas vid trappskulpturen Enta Omri and the O here is an Oooval, redan en naturlig mötesplats för dem som bor på Norrby. Varje hel timma spelar dessutom skulpturen konstnärens egen tolkning av 1960-talshiten Enta Omri sjungen på olika arabiska dialekter och några av de talade språken på Norrby.

Jämte och sittande på trappskulpturen blir vi så kvar en stund – vi lyssnar på sången, vi undrar saker och frågar varandra, vi iakttar ungdomar på moped, vi pratar med barnen som klättrar i trappan och samtidigt betraktar oss. Bryt ett vanemönster när du förflyttar dig mellan två platser, och lär känna en tredje plats. Sväng av, stanna till, stanna upp och ge lite tid till reflektion och nya spår. En avkopplande och tankeväckande skulpturvandring kan vara just den rätta bensträckaren och upplevelsen för resenärer till och från Göteborg.

Borås Internationella Skulpturbiennal pågår t o m 18 september.

Skulpturvandringar

Tisdagar kl. 18.00
Onsdagar kl. 15.00
Familjevisning lördagar kl. 14.00
www.boras.se

Berättare Åsa Nilsson, Göteborg, medarbetare Det Händers Vänner.