VM I Agility – våra stjärnor: Liv med förare Eleonor Mohlin

Eleonor Mohlin och hennes hund Liv tävlar för Sverige i VM i Agility, denna fantastiska hundsport som är riktigt underhållande för både hund, förare och publik.
Kristianstad Arena är verkligen en perfekt plats för denna fartiga tävling. Lätt att se och heja på för publiken och bra för hundar och förare som springer med hög precision i högt tempo.
Eleonor och jag fick en pratstund om sporten agility, om VM och om hur det är att tävla. Orden ”så himla roligt” återkom ofta i vårt samtal.

Eleonor och Liv

Allt började med att hon skaffade en hund när hon var 10 år, en Papillon som fortfarande lever och har hälsan vid 16 års ålder. När Eleonor blev äldre blev hon intresserad av agility och ville ha en träningsvillig och energifylld hund att ge sig in i denna sport med. Eleonor skaffade då hunden Liv och började på valpagility med henne när Liv var ett halvår gammal. Det var så roligt som hon trodde och instruktörerna hon haft är mycket bra och inspirerande. Liv är lättlärd, rolig att träna och har lika kul hon och då är det enkelt att ge sig ut på träningsplan ofta, Liv är en fantastisk hund berättar Eleonor. I tre år har de tävlat tillsammans i agility. Enda sedan Eleonor fick höra att VM skulle gå i Kristianstad har hon haft som mål att bli uttagen för att tävla där med sin hund Liv.

VM på Kristianstad Arena

VM i Agility är verkligen en tävling i absolut världsklass och Eleonor berättar att det är så roligt att det är i Sverige i år. Det är de bästa ekipagen och banorna brukar alltid vara extra svåra och roliga på mästerskap. Det är alltid en härlig stämning på mästerskap och brukar vara mycket pampigt på invigning och avslutningsceremoni så både hundar, tävlande och publik får en häftig upplevelse.
Ju fler som kommer och hejar på, peppar och tjoar desto mer ökar spänningen. Eleonor tycker att det är bland de absolut roligaste utflykterna en kan göra oavsett om en är tävlande eller publik.

Agility är fart och fläkt, spänning in i det sista. Ska hunden få den bästa tiden av alla? Ska den klara alla hinder utan någon miss? Det gäller att heja fram de tävlande, detta är en sport där publiken kan vara aktiv hela tiden. Tidsduellerna följs med spänning och inget är klart förrän den sista hunden tävlat.
Det är en väldigt publikvänlig sport, reglerna är enkla; hunden ska på snabbast tid ta sig igenom banan felfritt.
Eleonor berättar att ofta sitter publiken intill banan, vilket är bra då det brukar medföra mycket hejarop vilket ökar spänningen för de tävlande. Där är ofta många barn på tävlingar, det är roligt att se att även de sitter och tittar med spänning. Barnen brukar också finna varandra och leker tillsammans i pauser eller om de tröttnar en stund.

Träna och tävla

Agility är ett mycket nära samarbete mellan hund och förare. Man samspelar hela tiden så att hunden vet vad som ska göras när domarens startsignal går. Minsta lilla miss kan betyda att man ramlar ner i resultatlistan. 
I träning och tävling är man också rädd om varandra. Innan tävlingen behöver hundens kropp, leder och muskulatur bli uppvärmd så de inte skadar sig i alla snabba vändningar, hopp och stopp. En agilityhund kan jämföras med en elitidrottare. Banorna ska vara plana och ha säkerhetsgodkända hinder. Hundarna blir varma och behöver varva ner efteråt och en varm dag kan ett bad behövas lika mycket som vatten och mat. Promenader före och efter är viktigt och bland det bästa man kan göra för sin hund oavsett om det är träning eller tävling.

Funktionärerna är jätteviktiga. De hjälper till med allt praktiskt på tävlingen och ser bl a till att ropa in de tävlande och att rätta till hindren på planen mellan de olika ekipagen. Det är i stor utsträckning samma raser som används i agility runt om i världen. Så den som gillar Border collies får se många exempel på deras tävlingsanda.

Eleonor och Liv hälsar alla hjärtligt välkomna till

Agility World Championship 2018, 4-7 oktober, Kristianstad Arena, agilitywc2018.com

Foto: Joakim Persson